2013. február 25., hétfő

Túrós gombóc

  • 1/2 kg túró
  • 4 kanál cukor
  • 1 bögre búzadara
  • 1/2 bögre liszt
  • 1/2 bögre zsemlemorzsa
  • kis só
  • 1 tojás
Prézli:
  • 2 bögre zsemlemorzsa
  • 2 -3 kanál cukor
  • 1 csipet só

A hozzávalókat kézzel összedolgozom. A tojásnak a fehérjét felverve habnak a végén keverem bele. Lágy, de gyúrmázható masszát kapok. Ha túl kemény, igazi kőgombócokat készítünk, ha túl lágy, akkor a főzéskor szétesik. Az állaga nagyon fontos! Kis gombócokat formázok kézzel, majd kifőzöm.

Főzés: Lobogó forró vízbe teszem óvatosan, majd 1 perc múlva kanállal lágyan felkeverem, néha szeret a lábos  aljára leülni. Pár perc főzés kell csak, amíg fel nem jön a gombóc a víz tetejére. Leszűröm, bár ha lágy a gombóc, ilyenkor össze lehet törni. A legjobb, ha kanállal kihorgásszuk, s prézlibe megforgatom.

Porcukorral meghintve cukros tejföllel tálalom.

Prézli: Forró olajon zsemlemorzsát megpirítok folyamatos keverés mellett, különben odaég! Meghűlve cukrot s egy csipet sót keverek bele.

Megjegyzés: Gyors és finom ebédre, vacsorára. Nagyon laktató. A keménysége/lágysága sok gyakorlással kitapasztalható. Melegen isteni finom, meghűlve keményedik. Elegáns lesz, ha a cukros tejfölt rácsorgatom, s egy kicsit még a sütőbe beteszem. Fontos, hogy hőálló tálba szervírozzuk ilyenkor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése