- 1/2 kg túró
- 4 kanál cukor
- 1 bögre búzadara
- 1/2 bögre liszt
- 1/2 bögre zsemlemorzsa
- kis só
- 1 tojás
- 2 bögre zsemlemorzsa
- 2 -3 kanál cukor
- 1 csipet só
A hozzávalókat kézzel összedolgozom. A tojásnak a fehérjét felverve habnak a végén keverem bele. Lágy, de gyúrmázható masszát kapok. Ha túl kemény, igazi kőgombócokat készítünk, ha túl lágy, akkor a főzéskor szétesik. Az állaga nagyon fontos! Kis gombócokat formázok kézzel, majd kifőzöm.
Főzés: Lobogó forró vízbe teszem óvatosan, majd 1 perc múlva kanállal lágyan felkeverem, néha szeret a lábos aljára leülni. Pár perc főzés kell csak, amíg fel nem jön a gombóc a víz tetejére. Leszűröm, bár ha lágy a gombóc, ilyenkor össze lehet törni. A legjobb, ha kanállal kihorgásszuk, s prézlibe megforgatom.
Porcukorral meghintve cukros tejföllel tálalom.
Prézli: Forró olajon zsemlemorzsát megpirítok folyamatos keverés mellett, különben odaég! Meghűlve cukrot
s egy csipet sót
keverek bele.
Megjegyzés: Gyors és finom ebédre, vacsorára. Nagyon laktató. A keménysége/lágysága sok gyakorlással kitapasztalható. Melegen isteni finom, meghűlve keményedik. Elegáns lesz, ha a cukros tejfölt rácsorgatom, s egy kicsit még a sütőbe beteszem. Fontos, hogy hőálló tálba szervírozzuk ilyenkor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése