Csavart tészta (Duna dédi féle)
- 1 kg liszt (2/3 finom liszt és 1/3 rétes/félfogós liszt)
- ¾ élesztő
- 3 dl tej élesztőhöz + kb. 2-3 dl tej a dagasztáshoz
- 1 kanál cukor az élesztőhöz + 1 kanál cukor a tésztába
- ½ kis kanál só
- 1 tojás
- 1 diónyi zsír
- 1 tojássárgája
- 2-3 nagy kanál cukor
- 3 dkg vaj
- 2 kanál kakaópor
- 1 kanál cukor
- 3 dkg vaj
Élesztőt a langyos tejben felfuttatom. Amíg az élesztő dolgozik, a liszthez adom a cukrot, sót, tojást, összekeverem jól, majd jöhet az élesztő. Jól eldolgozom a tésztát, s még kb. 2-3 dl langyos tejet adok hozzá. Kevés zsírt a végén beledagasztok. Kis félfogós liszttel jól összedolgozom még, hogy a tál falától elválljon. Lágy, édes kelt tésztát kapok.
1 órát kelesztem. (Vigyázat! Ha a párnád alá teszed, óvakodj, nehogy valaki belefeküdjön!)
Kilisztezett gyúrótáblára kiborítva 2 bucira osztom. Egyesével kinyújtom/ kézzel kihúzom kb.50 cm X 40 cm téglalapra . Az első tésztát a sárga cukros-vajas tojássárgájával megkenem, feltekerem, majd kb. 12 db-ra felvágom. A kis darabokat alányúlva, a közepét kicsit kinyomva (kirózsásítva) a kizsírozott vagy sütőpapíros tepsibe teszem, nem túl szorosan. A második tésztával ugyanígy járok el, csak azt a cukros-vajas kakaóval kenem meg.
Sütés: 180 Celsius fokon 40 percig előmelegített sütőben. Leskelődni kell (ablakon keresztül), lehet, hogy meg kell majd fordítani egyszer a tepsit, hogy mindenhol szépen egyenletesen süljön aranybarnára.
Amikor már majdnem kész, cukros tejjel megkenem, s még pár percre visszateszem a sütőbe, s gyönyörű csillogó és édes lesz a tészta.
Megjegyzés: Melegen isteni finom, de utána fáj tőle a pocak, ha sokat eszel! Sajnos nem tudok annyit sütni, hogy elég legyen! Én a szélét nagyon szeretem, bár a harc mindig a középsőkért megy. Lehet a tésztát üresen hagyni, megfonni, s fonott kalács lesz belőle, vagy túrós töltelékkel az egyik kedvencemet lehet belőle készíteni: kapros-túrós lepény. Ld. receptjét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése