2013. február 14., csütörtök

Fánk


  • 80 dkg liszt (2/3 finom liszt + 1/3 rétes/félfogós liszt)
  • ¾ élesztő
  • 3 dl tej élesztőhöz + kb. 2-3 dl tej a dagasztáshoz
  • 1 kanál cukor az élesztőhöz + 1 kanál cukor a tésztába
  • ½ kis kanál só
  • 1 tojás
  • 1 diónyi zsír


Élesztőt a langyos tejben felfuttatom. Amíg az élesztő dolgozik, a liszthez adom a cukrot, sót, tojást, összekeverem jól, majd jöhet az élesztő. Jól eldolgozom a tésztát, s még kb. 2-3 dl langyos tejet adok hozzá. Kevés zsírt a végén beledagasztok. Kis félfogós liszttel jól összedolgozom még, hogy a tál falától elválljon. Lágy, édes kelt tésztát kapok.

1 órát kelesztem. (Jól bebugyolálva, finom meleg helyen.)
Kilisztezett gyúrótáblára kiborítom, kinyújtom ujjnyi vastagra, s felvágom. A legnagyobb pogácsaszaggatóval kerekre szaggatom. Letakarom (ha ráérek) a gyúródeszkán még 15 percre – addig előkészülök a sütéshez, lekvárt veszek elő.

Sütés: Forró, tiszta olajban, közepes fokozaton (nálam az indukciós főzőlapon 7-es fokozat – 10 a maximumom), 2-3 perc alatt aranybarnára sütöm, mindkét oldalát. Sütés közben dagira felpúposodik, akkor jó! Az oldalán lesz egy vékony csík, ami fehér marad. Ezt hívják szalagos fánknak. Lecsepegtetve kiveszem, s tálalom.

Megjegyzés: A sütés közben semmi mást nem szabad csinálni! Nagyon forró az olaj, nagyon óvatosan a sütéssel! A fánk dagi pocakját mi felnyitjuk, s teszünk bele lekvárt, így nagyon finom. Ha forrón eszed, a felnyitásnál vigyázz, mert forró gőz csap ki! Porcukorral meghintve tálalom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése