- 80 dkg liszt (2/3 finom liszt + 1/3 rétes/félfogós liszt)
- ¾ élesztő
- 3 dl tej élesztőhöz + kb. 2-3 dl tej a dagasztáshoz
- 1 kanál cukor az élesztőhöz + 1 kanál cukor a tésztába
- ½ kis kanál só
- 1 tojás
- 1 diónyi zsír
- 1 tojássárgája
- 2-3 nagy kanál cukor
- 3 dkg vaj
- 2 kanál kakaópor
- 1 kanál cukor
- 3 dkg vaj
Élesztőt a langyos tejben felfuttatom. Amíg az élesztő dolgozik, a liszthez adom a cukrot, sót, tojást, összekeverem jól, majd jöhet az élesztő. Jól eldolgozom a tésztát, s még kb. 2-3 dl langyos tejet adok hozzá. Kevés zsírt a végén beledagasztok. Kis félfogós liszttel jól összedolgozom még, hogy a tál falától elválljon. Lágy, édes kelt tésztát kapok.
1 órát kelesztem. (Jól bebugyolálva, finom meleg helyen.)
Kilisztezett gyúrótáblára kiborítva 3 bucira osztom. Egyesével kinyújtom/ kézzel kihúzom kb.50 cm X 20 cm téglalapra . Az első tésztát a sárga cukros-vajas tojássárgájával megkenem, szorosan feltekerem. A második tésztával ugyanígy járok el, csak azt a cukros-vajas kakaóval kenem meg. A harmadikat tetszés szerint.
A három feltekert "rétest" összefonom, elejét, végét lenyomom, hogy ne nyíljon szét. A fonatokat úgy rendezem, hogy a csavarás széle befelé forduljon (különben sütéskor kinyílik! - bár így is finom, de nem szép).
Sütés: 180 Celsius fokon 55 percig előmelegített sütőben. Leskelődni kell (ablakon keresztül), lehet, hogy meg kell majd fordítani egyszer a tepsit, hogy mindenhol szépen egyenletesen süljön aranybarnára.
Amikor már majdnem kész, cukros tejjel megkenem, s még pár percre visszateszem a sütőbe, s gyönyörű csillogó és édes lesz a tészta.
Megjegyzés: Érdemes egy kicsit várni, hogy meghűljön, mert akkor lehet szépen szeletelni. Lehet a tésztát üresen hagyni, megfonni, s sima fonott kalács lesz belőle, vagy felrózsázva csavart tészta, vagy túrós töltelékkel az egyik kedvencemet lehet belőle készíteni: kapros-túrós lepény. Ld. receptjét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése