2013. február 12., kedd

Pogácsa

  • 60 dkg liszt
  • ¾ élesztő
  • 3 dl víz + kb. 1 dl víz a dagasztáshoz
  • 1 kanál cukor az élesztőhöz
  • 2 kis kanál só
  • 1/2 kocka margarin
  • 2 nagy kanál zsír
  • 1 kis tejföl
  • 1 tojás
  • köménymag a szóráshoz
Élesztőt a langyos vízben felfuttatom. Amíg az élesztő dolgozik, a liszthez adom a margarint, zsírt (legfinomabb kacsazsírral), tejfölt, tojás sárgáját, sót, összekeverem jól, majd jöhet az élesztő. Jól eldolgozom a tésztát, s még kb. 1-2 dl vizet adok hozzá. Kis félfogós liszttel a végén összedolgozom, hogy a tál falától elválljon. Nem túl lágy, kelt tésztát kapok.

Megkelesztem. (Ezt lehet éjszakára a hűtőbe tenni, s reggel ½ óra alatt friss pogi van az asztalon.) Kilisztezett gyúrótáblára kiborítva kinyújtom 1,5 ujjnyi vastagra, mélyen keresztbe bevágom, kiszaggatom (kicsire- nagyra, ki hogy szereti) majd a kivajazott/sütőpapíros tepsibe teszem nem túl szorosan egymáshoz. Tojásfehérjével megkenem, jól megsózom, s ízlés szerint köménymaggal (pirospaprikával) meghintem.

Sütés: 180 Celsius fokon 30 percig előmelegített sütőben. Mi világosan szeretjük, úgy finom puha, de mégis isteni!

Megjegyzés: 1 tepsi készül a tésztából, melegen/hidegen isteni finom! Igazi sós finomság kirándulásra. Kiszaggatva, megkenve kis tálcán mélyhűtőben nyersen lefagyasztom, s akár reggelire finom meleg pogácsa kerülhet az asztalra.

Ára 2013-ban: 450.-/adag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése