- ½ kg liszt
- ½ élesztő
- 2 dl víz + kb. 1-2 dl víz a dagasztáshoz
- 1 kanál cukor az élesztőhöz
- 1 kis kanál só
- olaj a sütéshez
Élesztőt a langyos vízben felfuttatom. Amíg az élesztő dolgozik, a liszthez adom a sót, összekeverem jól, majd jöhet az élesztő. Jól eldolgozom a tésztát, s még kb. 1-2 dl vizet adok hozzá. Kis félfogós liszttel a végén összedolgozom, hogy a tál falától elválljon. Lágy, kelt tésztát kapok.
Megkelesztem. (Kb. 1 órát biztonságos meleg helyre teszem, nehogy a “cica” megegye.)
Kilisztezett gyúrótáblára kiborítom, kinyújtom ujjnyi vastagra, s felvágom. Ha édesen kínálom, vagyis “fánknak” készítem, akkor a legnagyobb pogácsa szaggatóval kerekre szaggatom, de ha sós-tejfölösen szeretném enni, akkor késsel kb. 5X5 cm-re felvagdalom, vagy ahogy alakul. Letakarom (ha ráérek) a gyúródeszkán még 15 percre – addig előkészülök a sütéshez, tejfölt, fokhagymát, sót, lekvárt veszek elő.
Sütés: Forró olajban, közepes fokozaton (nálam az indukciós főzőlapon 7-es fokozat – 10 a maximumom), 2-3 perc alatt aranybarnára sütöm, mindkét oldalát. Sütés közben dagira felpúposodik, akkor jó! Az oldalán lesz egy vékony csík, ami fehér marad. Ezt hívják szalagos fánknak/lángosnak. Lecsepegtetve kiveszem, s tálalom.
Megjegyzés: A sütés közben semmi mást nem szabad csinálni! Nagyon forró az olaj, nagyon óvatosan a sütéssel! A lángos/fánk feldagadt pocakjába szoktuk mi tenni a lekvárt/tejfölt – ki hogy szereti, s nagyon finom. Ha forrón eszed, a megtöltésnél vigyázz, mert forró gőz csap ki!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése