2013. február 11., hétfő

Sörkifli

  • ½ kg liszt
  • ¾ élesztő
  • 3 dl tej + kb. 2 dl tej a dagasztáshoz
  • 1 kanál cukor az élesztőhöz
  • 1 kis kanál só
  • 2 kanál olaj
  • 1 tojás a kenéshez
  • köménymag a szóráshoz

Élesztőt a langyos tejben felfuttatom. Amíg az élesztő dolgozik, a liszthez adom az olajat, sót, összekeverem jól, majd jöhet az élesztő. Jól eldolgozom a tésztát, s még kb. 1-2 dl vizet/langyos tejet adok hozzá. Kis félfogós liszttel a végén összedolgozom, hogy a tál falától elválljon. Lágy, kelt tésztát kapok.

Megkelesztem. (Ezt lehet éjszakára a hűtőbe tenni, s reggel ½ óra alatt friss kifli van az asztalon.)
Kilisztezett gyúrótáblára kiborítva 2 bucira osztom. Egyesével kinyújtom kb.50 cm sugarú körre, 8  (háromszög) cikkre felvágom. Vajjal megkenem, kívülről feltekerem szorosan, majd a kivajazott/sütőpapíros tepsibe teszem nem túl szorosan egymáshoz. Tojással (sárga+fehérje) megkenem, jól megsózom, s ízlés szerint köménymaggal meghintem.

Sütés: 180 Celsius fokon 30 percig előmelegített sütőben.

Megjegyzés: 16 kifli készül, melegen isteni finom! Sajnos fogyócikk! Lehet 4 bucira is osztani a tésztát, s akkor vendégvárós kis kiflik lesznek (persze, ha siet a vendég, s időben ideér).
Töltött kifliket is lehet készíteni, pl. virslit tekerünk bele, vagy makaróni szaftot, sonkaszalánit .... Fontos, hogy ilyenkor is megvajazom egy kicsit, s lágyabb lesz így a kifli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése