2013. február 17., vasárnap

Madártej

Hab
  • 4 tojás fehérje
  • 2 kanál cukor

Vanilia krém
  • 4 tojás sárgája
  • 1 l tej
  • 1 vanilia puding
  • 5 kanál cukor
  • 3 kanál liszt

Hab
A tojásfehérjéket a kis cukorral kemény habbá verem (ha fejreborítva a tálból nem esik ki, akkor jó!). Beteszem a mikróba a legnagyobb fokozatra 1,5 percre. Fel fog dagadni, és már kész is. (Hivatalosan tejbe kell megfőzni, de az nagyon macerás, és mindig odaég a tej!)

Krém
Amíg a habverő veri a habot, addig a krémet el tudom készíteni. 2 dl tejbe teszem a tojás sárgáját, pudingport, lisztet és cukrot, csomómentesre elkeverem, közben a tejet felteszem forralni. Mikor már langyos, addigra a keveréssel is kész vagyok, s szűrőn átöntöm a "krém lelkét". Folyamatos keveréssel sűrűre főzöm. Ahogy elkezd forrni, még 10 másodpercig keveregetve főzöm, majd lehúzom a tűzről, s tovább keverem. Ha véletlenül odakapott az alja, azonnal át kell önteni egy másik lábosba, nehogy átvegye az égett ízt a finom vanilia krém.


Üvegtálba (így szebb) a habot nagykanállal belekanalazom, majd rácsorgatom a vanilia krémet. Mindezt úgy teszem, hogy a fehér hab fehér maradjon. Mehet a hűtőbe 1-2 órára.

Megjegyzés: Nálunk sosincs elég idő, hogy kihűljön, sőt talán még sose ettem hidegen. Langyosan nagyon finom! Ha marad tojásfehérje vmi más okból fogva, akkor mindig ilyet készítek. A vanilia krémbe a 4 tojássárgája helyett lehet még egy pudingport tenni, majdnem ugyanolyan finom lesz. De ekkor a liszt sem kell! Tehát egyszerűen 2 adag hígabb vanilia pudingot kell főzni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése