- 1 kg liszt (2/3 finom liszt, 1/3 félfogós)
- ¾ élesztő
- 3 dl tej + kb. 2 dl tej a dagasztáshoz
- 1 kanál cukor az élesztőhöz
- 1 kis kanál só
- 2 kanál olaj
Élesztőt a langyos tejben felfuttatom. Vízben is lehet, de ha tejjel készíted, finomabb lesz. Amíg az élesztő dolgozik, a liszthez adom az olajat, sót, összekeverem jól, majd jöhet az élesztő. Jól eldolgozom a tésztát, s még kb. 1-2 dl vizet/langyos tejet adok hozzá. Kis félfogós liszttel a végén összedolgozom, hogy a tál falától elválljon. Lágy, kelt tésztát kapok.
Megkelesztem. (Ezt lehet éjszakára a hűtőbe tenni, s reggel ½ óra alatt friss zsemle/kifli van az asztalon.)
Kilisztezett gyúrótáblára kiborítva 2 bucira osztom. Az elsőt kinyújtom kb.50 cm sugarú körre, 8 (háromszög) cikkre felvágom. Kívülről feltekerem szorosan, majd a kivajazott/sütőpapíros tepsibe teszem nem túl szorosan egymáshoz. Ha feltekerés előtt megvajazom, nagyon lágy lesz, sokkal finomabb! A tészta másik feléből 6-8 kis zsemlét formázok, s mehet ez is a tepsibe.
Sütés: 180 Celsius fokon 30-40 percig előmelegített sütőben. Ha kisült, vízzel mekenem, akár meg is sózhatom a kifliket.
Megjegyzés: 8 kifli és 8 zsemle készül, melegen isteni finom! Ha este kisütöd, s egy konyharuhába csavarva kint hagyod az asztalon, reggel is friss és nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése