- 60 dkg liszt (2/3 finom liszt és 1/3 rétes/félfogós liszt)
- 1/2 élesztő
- 3 dl tej élesztőhöz + kb. 2-3 dl tej a dagasztáshoz
- 1 kanál cukor az élesztőhöz + 1 kanál cukor a tésztába
- ½ kis kanál só
- 1 tojás
- 1 diónyi zsír
töltelék:
- 1/2 kg túró
- 3-4 kanál tejföl
- porcukor ízlés szerint
- kapor ízlés szerint
- 1 csipet só
Élesztőt a langyos tejben felfuttatom. Amíg az élesztő dolgozik, a liszthez adom a cukrot, sót, tojást, összekeverem jól, majd jöhet az élesztő. Jól eldolgozom a tésztát, s még kb. 2-3 dl langyos tejet adok hozzá. Kevés zsírt a végén beledagasztok. Kis félfogós liszttel jól összedolgozom még, hogy a tál falától elválljon. Lágy, édes kelt tésztát kapok.
1 órát kelesztem. (Vigyázat! Ha a párnád alá teszed, óvakodj, nehogy valaki belefeküdjön!)
Kilisztezett gyúrótáblára kiborítva 2 bucira osztom. Egyesével kinyújtom/ kézzel kihúzom kb.50 cm X 40 cm téglalapra. Az első tésztát a kivajazott tepsibe teszem, szépen elhelyezve. A második tésztával ugyanígy járok el, vagy fonott kalácsot/csavart tésztát/fánkot/ostoros rétest sütök belőle (ld. receptjét).
Rákanalazom 1-2 ujjnyi vastagon a túró keveréket: túró, tejföl, porcukor, kapor (ízlés szerint) és egy csipet só, elkenem simára, majd mehet a sütőbe. Mindig hagyok kapor nélküli részt is, van aki így szereti.
Sütés: 180 Celsius fokon kb fél órát előmelegített sütőben. Sütés közben villával megbököm, hogy mikor lesz kész. Fontos, hogy a tészta sültségét nézzük!
Sütés közben előkészítem a tejfölös öntetet: tejföl, porcukor, csipet só, (tojás sárgája)
Ha kisült, kicsit hagyom hűlni, majd felkockázom, s a tejfölös tálban jól megforgatom, hogy mindenhol betejfölöződjön, s egy tűzálló tálba szépen elrendezem. Ha marad a tejfölből, ráöntöm a maradékot. Mehet vissza a sütöbe még kb. 10 percre, hogy jól forrósodjon át.
Megjegyzés: Hidegen/melegen is fenséges! Sajnos nem tudok annyit sütni, hogy elég legyen! Ez az egyik kedvencem!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése