2013. február 11., hétfő

Kakaós csiga

  • 1 kg liszt  (2/3 finom liszt és 1/3 rétes/félfogós liszt)
  • ¾  élesztő
  • 3 dl tej élesztőhöz + kb. 2-3 dl tej a dagasztáshoz
  • 1 kanál cukor az élesztőhöz + 1 kanál cukor a tésztába
  • ½  kis kanál só
  • 1 tojás
  • 1 diónyi zsír
Töltelék:
  • 4 kanál kakaópor
  • 2 kanál cukor
  • 6 dkg vaj

Élesztőt a langyos tejben felfuttatom. Amíg az élesztő dolgozik, a liszthez adom a cukrot, sót, tojást, összekeverem jól, majd jöhet az élesztő. Jól eldolgozom a tésztát, s még kb. 2-3 dl langyos tejet adok hozzá. Kevés zsírt a végén beledagasztok. Kis félfogós liszttel jól összedolgozom még, hogy a tál falától elválljon. Lágy, édes kelt tésztát kapok.

1 órát kelesztem. (Vigyázat! Ha a párnád alá teszed, óvakodj, nehogy valaki belefeküdjön!)

Kilisztezett gyúrótáblára kiborítva 2 bucira osztom. Egyesével kinyújtom/ kézzel kihúzom kb.50 cm X 40 cm téglalapra . A tésztát megkenem a kakókrém felével, feltekerem – vékonyabbra/vastagabbra – ki milyet szeret, majd kb. 16 db-ra felvágom (1 cm vastag). A kis darabokat kizsírozott vagy sütőpapíros tepsibe teszem, nem túl szorosan. A második tésztával ugyanígy járok el, s ha cukros-vajas tojássárgájával kenem meg, csavarttészta lesz belőle (ld. receptje).

Sütés: 180 Celsius fokon 25-30 percig előmelegített sütőben. Leskelődni kell (ablakon keresztül), lehet, hogy meg kell majd fordítani egyszer a tepsit, hogy mindenhol szépen egyenletesen süljön aranybarnára.

Amikor már majdnem kész, cukros tejjel megkenem, s még pár percre visszateszem a sütőbe, s gyönyörű csillogó és édes lesz a tészta. Ha kisült, porcukorral meghintem.

Megjegyzés: Melegen-hidegen is nagyon puha és finom. A tésztát este meg lehet gyúrni, éjszakára a hűtőbe teszem, s reggel 10 perc alatt megkenem a töltelékkel, feltekerem, felvágom és mehet is a sütőbe. Amíg sül, lehet mosakodni, készülődni, táskát pakolni, s majd jöhet a finomság. Tartalmas, kiadós reggeli, s uzsonnára is lehet csomagolni (ha marad). Ha a tésztát üresen hagyod, megfonva fonott kalács lesz belőle, vagy túrós töltelékkel az egyik kedvencemet lehet belőle készíteni: kapros-túrós lepény (ld. receptje).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése