- 4 tojás
- 4 kanál cukor
- 4 kanál liszt
- 1 kanál víz
- 1 nagy pohár natur joghurt/kefir
- 4-5 dl tejszín (vagy 1 habpor, 2 dl tej)
- kb. 3-4 evőkanál cukor
- fél citrom leve
- 1 zselatin és hozzá víz
Díszítéshez:
- gyümölcs
- tortazselé
Piskóta: A piskóta hozzávalóit jó habosra összekeverem, először a tojásokat a cukorral és vízzel, s a legvégén adom csak hozzá a lisztet, ekkor a habverőt 1-es fokozatra állítom, s csak 1-2 percig keverem, hogy csomómentes legyen.
Sütés: Sütőpapírral kibélelem a tortaformát (ez nagy torta lesz), s belecsorgatom a piskótatésztát. 30 perc sütés előmelegített! sütőben, 180 Celsius fokon. Nagyon fontos, hogy menet közben NEM szabad a sütőt kinyitni! Ha kisült, a sütő ajtaját kicsit kinyitva, de hagyjuk még bent a piskótát.
Megjegyzés: Sajnos a piskóta egy kicsit össze fog esni, ha kész. Egy nagy titka van: nagyon sokáig kell verrni a tojásokat, ez nálam akár 30 perc is szokott lenni!
Krém: A tejszínt habbá verem, vigyázz, túl lehet verrni, s akkor folyós lesz megint! Legutóbb habporból készítettem, nagyon jó lett az állaga és finom is. Ehhez kell 1 pohár tej. Majd a kész tejszínhabba lassan belecsurgatom a joghurtot/kefirt, hozzá a cukrot. Érdemes megkóstolni, ne legyen túl édes, különben elveszíti krémes finomságát! Egy kevés citromot elbír a végén, de ezt elég kanállal belekeverni. S most jön a neheze:
1 zacskó zselatint 1 dl vízben felolvasztok (olvasd el a zselatin útmutatását, ill. hogy mennyi folyadék megkötéséhez elegendő. Nekünk itt kb 1/2 literünk van.), mikróba 1 percre beteszem, s belecsurgatom a krémbe. Habverővel lassú fokozaton 1 percig keverem, majd a kihűlt piskótára folyatom.
Díszítés: Amíg hígabb a krém, apróra vágott gyümölcsöket elsüllyeszthetek benne, s nagyon finom lesz így a gyümölcsös krém. 1-2 órát hagyom állni (hűtőben!), majd a többi gyümölcsöt szépen elrendezem a tetején, hiszen ekkor már egy kicsit keményebb a krém, s nem tűnik el a torta belsejében. Vissza a hűtőbe 1 napra!
Tálalás: Csak most szabad a tortaformából óvatosan kivenni, tejszínhabbal lehet tálalni. Gyönyörű, nagyon dekoratív és finom! Igazi születésnapi torta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése