2013. február 25., hétfő

Pávaszem

piskóta:

  • 7 tojás
  • 7 kanál cukor
  • 4 kanál kakaópor
  • 3 kanál liszt
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna


krém:

  • 1 tojás
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 7 kanál cukor
  • 1 csomag vaniliás cukor
  • 2 kanál kakaópor


A piskóta készítésénél először a tojást cukorral habosra kikeverem habverővel, majd a végén a kakaóport és lisztet a szódabikarbónával óvatosan belekeverem. Még 1-2 percet keverem, de már alacsonyabb fokozaton.

Sütés: a nagy tepsibe sütőpapíron előmelegített sütőbe teszem 10-12 percre 190 Celsius fokra. Ha kisült, még hagyom a sütőben, de már félig nyitott ajtónál, hogy egy kicsit meghűljön.

A piskótát belisztezett konyharuhával szorosan feltekerem, óvatosan, nehogy megtörjön. S hagyom pihenni, amíg a krémet elkészítem.

Krém:
A tojást, lisztet, tejet csomómentesen sűrűre főzöm. Félreteszem meghűlni, s közben a keverőtálban a vajat, cukrot és vaniliás cukrot simára keverem, majd a meghűlt tejes masszához öntöm, s sima krémmé varázsolom. A felét rákenem a kitekert piskótára, majd a másik felébe 2 kanál kakaóport teszek, s azt rákenem a fehér krémre. Óvatosan feltekerem amilyen szorosan csak lehet (a szélén egy kis krém kifolyik, azt a kis segédeim megeszik!). Alufóliával összefogom, végét leszorítom, s a mélyhűtőbe teszem min. 10 órára, de a legjobb, ha egy napra.

Tálalás:
Éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágom, egy tálra ügyesen elhelyezem. Mindegyik szeletre 2 szem ribizlit teszek dísznek. Ez lesz a "pávának a szeme".

Megjegyzés:
Nagyon mutatós, de fontos a hűtés. Különben szétkenődik, nem lehet vágni gusztusosan. Nagyon elegáns, s nem beszélve arról, hogy finom is. Leírva, olvasva talán nehéznek tűnik, de nem vészes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése