- 8 dkg margarin
- 35 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 1 csomag vaniliás cukor
- 1 csipet só
- 5 tojás sárgája
- 4-5 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál rum
- olaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
A vajat felolvasztom, majd félreteszem, hogy egy kicsit meghűljön. Addig az összetevőket összedolgozom, majd a vajat lassan belecsorgatom. Félkemény tésztát kapok. (Ha túl kemény lenne, 1-2 evőkanál tejföllel lehet lágyítani.) A tésztát fél órára hűtőszekrénybe teszem. (Érdemes letakarni, mert nagyon finom nyersen a tésztája, és elcsipegetik az arra járók!)
Lisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtom. majd derelyevágóval felcsíkozom. Itt a kreativítás dominál, ki milyen formára hajtja, masnizza, cikkezi a tésztát. Nagyon mókás, a gyerekeket be lehet vonni, s mindenki alkot magának valami szépet.
Sütés: Egy nagyobb serpenyőben, forró olajban kisütöm a fánkot. Ne túl sokat tegyünk egyszerre az olajba, mert egy kicsit megdagad. A megsült fánkot lecsepegtetem, és porcukorral tálalom.
Megjegyzés: Nagyon finom, nem olajos, ropogós, és csak úgy eteti magát. Finom lekvárral isteni, de önmagában is fogyasztható. Ha sokat készítek, talán még másnapra is marad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése