2013. február 22., péntek

Csöröge fánk


  • 8 dkg margarin
  • 35 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaniliás cukor
  • 1 csipet só
  • 5 tojás sárgája
  • 4-5 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál rum
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz


A vajat felolvasztom, majd félreteszem, hogy egy kicsit meghűljön. Addig az összetevőket összedolgozom, majd a vajat lassan belecsorgatom. Félkemény tésztát kapok. (Ha túl kemény lenne, 1-2 evőkanál tejföllel lehet lágyítani.) A tésztát fél órára hűtőszekrénybe teszem. (Érdemes letakarni, mert nagyon finom nyersen a tésztája, és elcsipegetik az arra járók!)
Lisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtom. majd derelyevágóval felcsíkozom. Itt a kreativítás dominál, ki milyen formára hajtja, masnizza, cikkezi a tésztát. Nagyon mókás, a gyerekeket be lehet vonni, s mindenki alkot magának valami szépet.





Sütés: Egy nagyobb serpenyőben, forró olajban kisütöm a fánkot. Ne túl sokat tegyünk egyszerre az olajba, mert egy kicsit megdagad. A megsült fánkot lecsepegtetem, és porcukorral tálalom. 






Megjegyzés: Nagyon finom, nem olajos, ropogós, és csak úgy eteti magát. Finom lekvárral isteni, de önmagában is fogyasztható. Ha sokat készítek, talán még másnapra is marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése