2020. december 2., szerda

Leveles tészta

Hozzávalók:

25 dkg vaj

3 dkg liszt


30 dkg liszt

3 dkg vaj

3 tojássárgája

1 ek ecet

175 ml víz

1 csipiet só

+ hajtogatáshoz: 15 dkg liszt


Útmutató:

A 2. hozzávalókat összedolgozom alaposan, majd vékonyra kinyújtom. Közepébe teszem az 1. összedolgozott hozzávalót (lisztes vaj), ráhajtom a kinyújtott tésztát (jobbról és balról, lentről és fentről). Megfordítom és megint kinyújtom. Óvatosan, hogy a vaj ne buggyanjon ki. Akár a hűtőbe is betehetem a 2 művelet között egy kis időre. Ezt kb. négyszer megismétlem, ettől lesz leveles, hajtogatott a tészta. Hajtogatáshoz mindig szórok egy kis lisztet, hogy ne ragadjon.

Felhasználás:

Le is fagyaszthatom a tésztát, s szükség esetén könnyen felhasználható sós/édes sütikhez. 

Sós sütik:

  • sós csiga: macisajttal megkenem, feltekerem, tojással megkenem a tetejét és megsózom.
  • sós ropogós rúd: vékonyra kinyújtom, ujjnyi vastagon felcikkezem, megpödröm, tojással megkenve és megsózva sütöm.

Édes sütik:

  • krémes: lapokat külön megsütöm, krémmel megkenem, porcukorral meghintem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése