Hozzávalók:
25 dkg vaj
3 dkg liszt
30 dkg liszt
3 dkg vaj
3 tojássárgája
1 ek ecet
175 ml víz
1 csipiet só
+ hajtogatáshoz: 15 dkg liszt
Útmutató:
A 2. hozzávalókat összedolgozom alaposan, majd vékonyra kinyújtom. Közepébe teszem az 1. összedolgozott hozzávalót (lisztes vaj), ráhajtom a kinyújtott tésztát (jobbról és balról, lentről és fentről). Megfordítom és megint kinyújtom. Óvatosan, hogy a vaj ne buggyanjon ki. Akár a hűtőbe is betehetem a 2 művelet között egy kis időre. Ezt kb. négyszer megismétlem, ettől lesz leveles, hajtogatott a tészta. Hajtogatáshoz mindig szórok egy kis lisztet, hogy ne ragadjon.
Felhasználás:
Le is fagyaszthatom a tésztát, s szükség esetén könnyen felhasználható sós/édes sütikhez.
Sós sütik:
- sós csiga: macisajttal megkenem, feltekerem, tojással megkenem a tetejét és megsózom.
- sós ropogós rúd: vékonyra kinyújtom, ujjnyi vastagon felcikkezem, megpödröm, tojással megkenve és megsózva sütöm.
Édes sütik:
- krémes: lapokat külön megsütöm, krémmel megkenem, porcukorral meghintem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése