2020. december 3., csütörtök

Beigli

Hozzávalók 4 rúdhoz:

50 dkg liszt

25 dkg zsír vagy margarin

2 tojás sárgája

1/2 élesztő elmorzsolva

kis só

1-2 kanál cukor

kis pohár tejföl


Útmutató:

Hozzávalókat alaposan összedolgozom. Élesztőt nem kell felfuttatni, csak a tésztába morzsolom. A begyúrt tésztát pihenni teszem meleg helyre kb. 1 órára. Amíg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket.

Töltelék:

  • Mákos: Kb. 1 dl vízbe/tejbe megfőzöm a mákot (kb 1 csésze). Ha kihűlt, cukrozom ízlés szerint. 
  • Diós: A darált diót hasonlóan a mákoshoz, megfőzöm és édesítem.

Összeállítás:

A tésztát 4 cipóra osztom. Téglalap alakúra kinyújtom, egyenletesen ráteszem a tölteléket. A mákos beigli meggyel lesz igazán szaftos, pikáns. A tészta széleit behajtom, hogy a töltelék a felcsvarásnál ne follyon ki. Óvatosan feltekerem, átteszem a sütőpapíros tepsibe úgy, hogy az illesztés legyen alul, így nem fog szétnyílni a sütésnél. Tojással megkenem, s sütés előtt még 1/2 órát pihentetem. Villával megszúrkálom, s úgy mehet a sütőbe.

Sütés:

Kb. 180 fokon, kb 30 perc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése