Hozzávalók 4 rúdhoz:
50 dkg liszt
25 dkg zsír vagy margarin
2 tojás sárgája
1/2 élesztő elmorzsolva
kis só
1-2 kanál cukor
kis pohár tejföl
Útmutató:
Hozzávalókat alaposan összedolgozom. Élesztőt nem kell felfuttatni, csak a tésztába morzsolom. A begyúrt tésztát pihenni teszem meleg helyre kb. 1 órára. Amíg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket.
Töltelék:
- Mákos: Kb. 1 dl vízbe/tejbe megfőzöm a mákot (kb 1 csésze). Ha kihűlt, cukrozom ízlés szerint.
- Diós: A darált diót hasonlóan a mákoshoz, megfőzöm és édesítem.
Összeállítás:
A tésztát 4 cipóra osztom. Téglalap alakúra kinyújtom, egyenletesen ráteszem a tölteléket. A mákos beigli meggyel lesz igazán szaftos, pikáns. A tészta széleit behajtom, hogy a töltelék a felcsvarásnál ne follyon ki. Óvatosan feltekerem, átteszem a sütőpapíros tepsibe úgy, hogy az illesztés legyen alul, így nem fog szétnyílni a sütésnél. Tojással megkenem, s sütés előtt még 1/2 órát pihentetem. Villával megszúrkálom, s úgy mehet a sütőbe.
Sütés:
Kb. 180 fokon, kb 30 perc.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése