2013. november 8., péntek

Napocska süti


  • 1 joghurt
  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1/2 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 1-2 kanál cukor
  • kis só

Töltelék:

  • kakaó + vaj + cukor
  • tojássárgája + vaj + cukor


Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatom, addig a többi hozzávalókat összekeverem. Az élesztőt a tésztához öntöm, s jól összedagasztom. Szükség esetén még egy kis tejet vagy lisztet tehetek hozzá. 1 órára meleg helyre teszem kelni.
Kilisztezett gyúródeszkán két cipóra osztom a megkelt tésztát. Az 1. cipót fél centi vastagra kerekre kinyújtom, s a kivajazott tepsibe teszem. Megkenem a kívánt töltelékkel (lehet úgy is, hogy egyik fele kakaós, másik fele sárga krémes), s ráteszem a szintén kerekre kinyújtott 2. tésztát.
Ha mégsem sikerült kerekre az a tészta, a tepsibe téve még alakítok rajta (levágom a szélét). Középen egy nagy lyukat formázok fánk szaggatóval, s a sütéshez a szaggatót ott is hagyhatom, hogy szép kerek formájú maradjon, vagy egy rózsát alakítok ki a tésztájából. S ekkor jöjjön az ügyes kéz! Bevágom a tésztát (órához hasonlóan 12-14 darabkára) majdnem a közepén lévő lyukig, s a felcikkezett darabkákon csavarintok egyett. Ami alul volt, az felül legyen. Így szép "fodros" tésztám lesz. Nagyon egyszerű, ha rájösz a fordítás trükkjére.
Sütés: 200 Celsius fokon kb 15-20 perc alatt megsül. Cukros tejjel megkenem a végén, s még pár percre visszateszem a sütőbe.
Megjegyzés: Nagyon elegáns, szemet gyönyörködtető és finom kalács. Másnapra is nagyon puha marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése