2013. november 8., péntek

Mézeskalács

Kakaós mézeskalács:
  • 500 g liszt
  • 3 g sütőpor
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 250 g méz
  • 100 g vaj
  • 125 g porcukor
  • 5 g őrölt fahéj
  • 3 g őrölt szegfűszeg
  • 5 g őrölt gyömbér (vigyázat, ettől lesz erős!)
  • 8 g holland kakaópor
Fehér mézeskalács:
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 6 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 2 nagy kanál méz
  • fahéj/szegfűszeg/ánizs
  • sütőpor
Díszítéshez:
  • 2 tojásfehérje
  • 40-50 dkg porcukor
A hozzávalókat jól összedolgozom (a méz miatt ragadós tésztát kapok! Lisztezett kézzel könnyebben lehet dolgozni.), s 1 órára a hűtőbe teszem, hogy egy kicsit a ragadóssága elvésszen.
Kilisztezett gyúródeszkán kinyújtom kb. 1/2 cm vastagságra a tésztát, s a kívánt formákra kiszaggatom.
Sütés: Sütőpapírral kibélelt tepsiben 10-15 perc alatt 180 Celsius fokon megsütöm. Nem szabad túlsütni, mert nagyon kemény lesz.
Díszítéshez a tojásfehérjét (vigyázat, egy csepp sárgája se legyen benne!) ½ óráig a cukorral kemény habbá verem. Az egésznek az a titka, hogy nagyon sokáig kell verni! Már azt hinnéd, hogy elég, de nem! Kitartás! Ha megáll benne a habverő a végén, akkor jó. Nyomózsákba (nekem ez nylon zacskó, végére kicsi lyuk) teszem, s a mézeskalácsot "megírom/megrajzolom" vele. (Nagyon ragad, óvatosan vele!)
Megjegyzés: Igazi karácsonyi illat járja át a lakást. Nagyon finom, még nyersen is. Karácsony előtt már el lehet készíteni, de számítani kell arra, hogy így el is fogy az ünnepekig. Ezért 4-5 adaggal kell kalkulálni, hogy maradjon is a karácsonyi asztalra belőle.

Alkotásaink:
Mézeskalácsból házunkat is elkészítettük már, vagy hajót alakítottunk belőle. Igazi családi csapatmunka, nehéz, de jó móka. Ragasztónak a cukros tojáshabot használjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése