- 1 kg liszt (2/3 finom liszt és 1/3 rétes/félfogós liszt)
- ¾ élesztő
- 3 dl tej élesztőhöz + kb. 2-3 dl tej a dagasztáshoz
- 1 kanál cukor az élesztőhöz + 1 kanál cukor a tésztába
- ½ kis kanál só
- 1 tojás
- 1 diónyi zsír
Kelt kalács receptje az elején: Élesztőt a langyos tejben felfuttatom. Amíg az élesztő dolgozik, a liszthez adom a cukrot, sót, tojást, összekeverem jól, majd jöhet az élesztő. Jól eldolgozom a tésztát, s még kb. 2-3 dl langyos tejet adok hozzá. Kevés zsírt a végén beledagasztok. Kis félfogós liszttel jól összedolgozom még, hogy a tál falától elválljon. Lágy, édes kelt tésztát kapok. 1 órát kelesztem. (Vigyázat! Ha a párnád alá teszed, óvakodj, nehogy valaki belefeküdjön!)
Kilisztezett gyúródeszkán kb. 2 cm vastagon kinyújtom. Kicsi pogácsaszaggatóval félhold formákat kiszaggatok, s a sütőpapíros tepsibe teszem.
Sütés: 20-25 perc alatt 200 Celsius fokon megsül aranysárgára.
Tálalás: Még forrón megolvasztott vajba megforgatom, kivajazott tűzálló tálba teszem. Rétegesen vanília öntettel/pudinggal/mákkal/szárított gyümölccsel megrakom a tálat, s még 5 percre visszateszem a sütőbe.
Megjegyzés: Nagyon elegáns, ha a kis pogácsák egy tálban előkészítve várják a gazdájukat, aki a kikészített finomságokból kedvére válogathat, s "sütheti meg" saját ízlésének megfelelően a desszertjét. Fontos, hogy tűzálló poharakat vagy tálkákat használjunk!
Kilisztezett gyúródeszkán kb. 2 cm vastagon kinyújtom. Kicsi pogácsaszaggatóval félhold formákat kiszaggatok, s a sütőpapíros tepsibe teszem.
Sütés: 20-25 perc alatt 200 Celsius fokon megsül aranysárgára.
Tálalás: Még forrón megolvasztott vajba megforgatom, kivajazott tűzálló tálba teszem. Rétegesen vanília öntettel/pudinggal/mákkal/szárított gyümölccsel megrakom a tálat, s még 5 percre visszateszem a sütőbe.
Megjegyzés: Nagyon elegáns, ha a kis pogácsák egy tálban előkészítve várják a gazdájukat, aki a kikészített finomságokból kedvére válogathat, s "sütheti meg" saját ízlésének megfelelően a desszertjét. Fontos, hogy tűzálló poharakat vagy tálkákat használjunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése