2013. március 30., szombat

Fagyikocka

Piskóta:
  • 6 tojás
  • 6 kanál cukor
  • 6 kanál liszt
Krém:
  • 2,5 dl tej
  • 3 kanál liszt
  • 15 dkg cukor (9 cukros kanál)
  • 3 tojás sárgája
  • 1 csomag margarin
  • 1 vaniliáscukor
  • 3 tojás fehérje
  • 15 dkg cukor

Piskóta: Tojásokat a cukorral jó habosra felverem. 20-30 percig habverőzöm! A végén óvatosan, de alaposan belekeverem a lisztet. (Vigyázat, ne törjön meg a felvert tojáshab!)

Sütés: Mikor elkezdem a piskótát verni, a sütőt már be is gyújtom, s ebbe az előmelegített sütőbe teszem 180 Celsius fokra pont fél órát sülni. Sütőpapíros tepsibe öntöm lágyan a piskóta masszát, egyenletesen elsimítom a tetejét. A sütőt az első félidőben kinyitni szigorúan tilos, különben "palacsinta" lesz, s nem magas piskóta! Ha kisül, kicsit kinyitom a sütő ajtaját, de a piskótát még bent hagyom, hogy egy kicsit meghűljön. Nem kell megijedni, egy kicsit össze fog esni.

Krém - amíg a piskóta sül, el lehet készíteni:
1. lépés - 2,5 dl tejet a liszttel sűrűre főzőm egy kis lábosban.
2. lépés - 15 dkg cukrot, margarint, tojás sárgáját és a vaniliáscukrot habosra keverem, majd a keverőtálban a meghűlt sűrű lisztes tejjel sima krémmé összedolgozom. Vigyázat, ne legyen meleg, mert különben megolvad a margarin, s folyós lesz a krém! A meghűlt piskótára kenem.
3. lépés -  A tojásfehérjéket a cukorral habosra - kőkeményre - verem. Akkor jó, ha a tálat fejre merem borítani, s a hab nem esik ki belőle. Kis citrommal megbolondíthatom. A sárga krém tetejére kenem óvatosan.

Tálalás: Hűtőbe teszem pár órára, felkockázva tálalom. Nagyon-nagyon finom, krémes süti. Ünnepi alkalmakra ajánlom. Habos süti és a jeges kocka "testvére".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése