2013. április 5., péntek

Perec

  • 1/2 kg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1/2 élesztő
  • kis kanál só
  • kevés cukor
  • 1 tojás
  • 1 dl olaj
Langyos tejben felfuttatom az élesztőt kevés cukorral. Addig a lisztet, sót, olajat, tojást összemorzsázom, majd az élesztővel simára dagasztom. Középlágy tésztát kapok.
Kelni teszem 1 órára meleg helyre.

Ha megkelt, gyúródeszkán kis csíkokat sodrok. Perecre formázom. A perec végét / tésztacsík végét a tészta aljára teszem, kicsit összenyomom, hogy sütés közben ne nyíljon szét. Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, nem túl közel egymáshoz, mert dagadni fog. Tojásfehérjével megkenem, majd csurgatott sót (víz, liszt, só sűrű pépesre keverve) kenek rá bátran. Akkor lesz finom, ha sós a perec!
Sütés:  Előmelegített sütőben 25-30 percet 190 Celsius fokon sütöm. 

Megjegyzés: Ne égjen oda, mert akkor kemény lesz! Középbarnán nagyon finom! Talán másnaposan is jó, bár még nem tudtuk ezt letesztelni, mert frissen elfogy. Óriás perecet is készítettem már, nagyon nagy sikere volt. 16 gyerektenyér méretű perec lesz a tésztából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése