2013. március 15., péntek

Almás/ meggyes pite

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg margarin/zsír
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 5 ek cukor
  • kis só
  • 1/3 élesztő (nem kell felfuttatni)
  • 1 kis pohár tejföl
Töltelék:
  • 1 kg alma / 1 kg kimagozott meggy
  • kis cukor
  • kevés zsemlemorzsa
Az élesztőt belemorzsolva a hozzávalókat összegyúrom, kemény, finom tésztát kapok. Hűtőbe teszem 1-2 órára. Addig előkészítem a tölteléket: reszelt alma, kimagozott enyhén cukros meggy.

A hűtőből kivett tésztát elfelezem, az egyik felét vékonyra kinyújtom gyúródeszkán, s a kizsírozott tepsibe teszem. Zsemlemorzsával kicsit meghintem (a gyümölcs levét felszívja, s nem a tésztába folyik, hogy azt eláztassa!), s a lecsurgatott almát/meggyet ráteszem. Enyhén megcukrozom, s a tetejét megint egy kis zsemlemorzsával meghintem. A tészta másik felét kinyújtva ráteszem. Villával megszúrkálom (hogy ne dagadjon fel), nem kell semmivel se megkenni,  s mehet a sütőbe.

Sütés: kb. 30 perc előmelegített sütőben 180 Celsius fokon.

Ha meghűlt, a szélét vékonyan levágom, ezt külön tányérba teszem, mindig van, aki erre kap rá! Felkockázom a sütit, szépen egy tálaló tányérra átteszem, porcukorral meghintve tálalom.

Megjegyzés: Az almáshoz lehet fahéjat is tenni. Nagyon ki kell nyomni a gyümölcs levét, különben elázik a süti! A meggyes a friss, nagyszemű meggyel az igazi, nagyon-nagyon szeretem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése