- 60 dkg liszt
- 20 dkg margarin/zsír
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 5 ek cukor
- kis só
- 1/3 élesztő (nem kell felfuttatni)
- 1 kis pohár tejföl
- 1 kg alma / 1 kg kimagozott meggy
- kis cukor
- kevés zsemlemorzsa
Az élesztőt belemorzsolva a hozzávalókat összegyúrom, kemény, finom tésztát kapok. Hűtőbe teszem 1-2 órára. Addig előkészítem a tölteléket: reszelt alma, kimagozott enyhén cukros meggy.
A hűtőből kivett tésztát elfelezem, az egyik felét vékonyra kinyújtom gyúródeszkán, s a kizsírozott tepsibe teszem. Zsemlemorzsával kicsit meghintem (a gyümölcs levét felszívja, s nem a tésztába folyik, hogy azt eláztassa!), s a lecsurgatott almát/meggyet ráteszem. Enyhén megcukrozom, s a tetejét megint egy kis zsemlemorzsával meghintem. A tészta másik felét kinyújtva ráteszem. Villával megszúrkálom (hogy ne dagadjon fel), nem kell semmivel se megkenni, s mehet a sütőbe.
Ha meghűlt, a szélét vékonyan levágom, ezt külön tányérba teszem, mindig van, aki erre kap rá! Felkockázom a sütit, szépen egy tálaló tányérra átteszem, porcukorral meghintve tálalom.
Megjegyzés: Az almáshoz lehet fahéjat is tenni. Nagyon ki kell nyomni a gyümölcs levét, különben elázik a süti! A meggyes a friss, nagyszemű meggyel az igazi, nagyon-nagyon szeretem!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése