2013. március 27., szerda

Habos süti

Piskóta:
  • 6 tojás
  • 6 kanál cukor
  • 6 kanál liszt
Krém:
  • 3/4 liter tej
  • 1 vanilia pudingpor
  • 4 kanál cukor
  • 2 kanál liszt
  • 3 tojás

Piskóta: Tojásokat a cukorral jó habosra felverem. 20-30 percig habverőzöm! A végén óvatosan, de alaposan belekeverem a lisztet. (Vigyázat, ne törjön meg a felvert tojáshab!)

Sütés: Mikor elkezdem a piskótát verni, a sütőt már be is gyújtom, s ebbe az előmelegített sütőbe teszem 180 Celsius fokra pont fél órát sülni. Sütőpapíros tepsibe öntöm lágyan a piskóta masszát, egyenletesen elsimítom a tetejét. A sütőt az első félidőben kinyitni szigorúan tilos, különben "palacsinta" lesz, s nem magas piskóta! Ha kisül, kicsit kinyitom a sütő ajtaját, de a piskótát még bent hagyom, hogy egy kicsit meghűljön. Nem kell megijedni, egy kicsit össze fog esni.

Krém: (képviselő fánk krémje) Amíg sül a piskóta, a krémet el lehet készíteni. 1/2 liter tejet 2 kanál cukorral meglangyosítok, addig egy magas tálba - én mérőedényben - alaposan, csomómentesre összekeverem a maradék tejet, 3 tojássárgáját, 2 kanál cukrot, 2 kanál lisztet és a pudingport, majd a felmelegített tejhez öntöm. Kis szűrőn át öntöm bele, hogy egy csomó se maradjon benne. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm, épp hogy elkezd forrni. Nagyon könnyen odaéghet, ha nem kevered!

Hab: A tojásfehérjét kemény habbá felverem, s a kicsit meghűlt sárga főzött krémbe óvatosan belekeverem, hogy ne törtjön meg a tojáshab.

A kihűlt piskótára kenem a habos krémet, meghűtve, felkockázva tálalom. Lehet a tetejére csokireszeléket tenni, 1-1 szem meggyet/epret ... De e nélkül is nagyon finom.

Megjegyzés: Ritka nálunk, hogy meghűlve fogyasztanánk, langyosan az igazi a kis családom szerint. Nincs ideje kihűlni, mert addigra elfogy. Nagyon finom, könnyű, igazi habos süti, az egyik kedvencem. Fagyi kocka és a jeges kocka "testvére". 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése