2013. július 29., hétfő

Pudingos fészkes fánk

  • 55 dkg liszt
  • 7,5 dkg vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
Vaníliás krém:
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1,5 evőkanál liszt
  • fél evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
Kenéshez a végén:
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 kanál cukor
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom, majd a hozzávalókkal összegyúrom. Nagyon lágy, finom kelt tésztát kapok. Kelni hagyom fél órát meleg helyen.
Közben a krémet megfőzöm. Egyszerűbb, ha fél adag vaníliapudingot készítek.
Mikor megkelt a tészta, kicsit még egyszer átgyúrom/dagasztom, és 4 rudat formálok belőle. Felvágom 24 egyenlő darabra, majd ezeket tenyerem között golyókká formálom. Sütőpapírra teszem, nem túl szorosan egymás mellé, s még 15 percet kelesztem. Ekkor az ujjammal kis fészket alakítok ki a közepébe, majd kiskanállal beletöltöm a vaníliapudingot, s még hagyom kelni 10 percet.
Sütés: Előmelegített sütőben 200 Celsius fokon 15-20 perc alatt megsütöm.
Tálalás: Mikor megsült és kissé kihűlt, olvasztott vajjal megkenem, és cukorral meghintve tálalom.
Megjegyzés: Eperrel kínálva nagyon mutatós és finom. Másnaposan (ha marad) is szuper!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése