2013. október 28., hétfő

Képviselőfánk

  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 15 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2,5 dl víz
Krém:
  • 3/4 liter tej
  • 1 vanilia pudingpor
  • 4 kanál cukor
  • 2 kanál liszt
  • 3 tojás
Felforralom a vizet, amibe majd beleteszem a vajat, cukrot és sót. A tűzről levéve beleszitálom a lisztet, és addig kevergetem, amíg a massza összeáll és elválik az edény falától. Majd ismét felforrósítom és az egészet átteszem a keverőtálamba. Belekeverek 1 tojást, a sütőport, végül hozzáadom a maradék tojást is. Sima krémet kapok.
Sütés: Sütőpapírral kibélelt tepsibe nagykanállal kis halmokat készítek. Forró sütőbe téve a fánkokat kb. 30 perc alatt megsütöm 200 Celsius fokon.
Krém: Amíg sül a fánk, a krémet el lehet készíteni. 1/2 liter tejet 2 kanál cukorral meglangyosítok, addig egy magas tálba - én mérőedényben - alaposan, csomómentesre összekeverem a maradék tejet, 3 tojássárgáját, 2 kanál cukrot, 2 kanál lisztet és a pudingport, majd a felmelegített tejhez öntöm. Kis szűrőn át öntöm bele, hogy egy csomó se maradjon benne. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm, épp hogy elkezd forrni. Nagyon könnyen odaéghet, ha nem kevered!
Hab: A tojásfehérjét kemény habbá felverem, s a kicsit meghűlt sárga főzött krémbe óvatosan belekeverem, hogy ne törtjön meg a tojáshab.
Tálalás: Még melegen levágom a fánkok kalapját, majd hagyom kihűlni. A finom krémmel megtöltöm, porcukorral meghintve tálalom.
Megjegyzés: Én imádom, de nagyobb sikere van a habos sütinek, aminek ugyanez a krémje, s ráadásul egyszerűbb is elkészíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése