2013. május 24., péntek

Zúzmarás szelet

Piskóta:
  • 6 tojás
  • 6 kanál cukor
  • 6 kanál liszt
Krém:
  • 2 dl tej
  • 2 kanál gríz
  • 20 dkg porcukor (12 cukros kanál)
  • 20 dkg vaj/margarin
Tetejére:
  • 1 tojás fehérje
  • 3 kanál cukor

Piskóta: Tojásokat a cukorral jó habosra felverem. 20-30 percig habverőzöm! A végén óvatosan, de alaposan belekeverem a lisztet. (Vigyázat, ne törjön meg a felvert tojáshab!)

Sütés: Mikor elkezdem a piskótát verni, a sütőt már be is gyújtom, s ebbe az előmelegített sütőbe teszem 180 Celsius fokra pont fél órát sülni. Sütőpapíros tepsibe öntöm lágyan a piskóta masszát, egyenletesen elsimítom a tetejét. A sütőt az első félidőben kinyitni szigorúan tilos, különben "palacsinta" lesz, s nem magas piskóta! Ha kisül, kicsit kinyitom a sütő ajtaját, de a piskótát még bent hagyom, hogy egy kicsit meghűljön. Nem kell megijedni, egy kicsit össze fog esni.

Krém - Amíg a piskóta sül, el lehet készíteni: a tejet a grízzel sűrűre főzöm. Olyan lesz, mint a tejbedara. Ha kihűlt, a vajat és a porcukrot hozzákeverem, simára összedolgozom. Lehet a krémbe gyümölcsöt is dobálni, pl. meggyet.

Teteje: 1 tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verem, aki szereti színesítheti meggyszörppel. A krém tetejére egyenletesen elsimítva rákenem.

Megjegyzés: Aránylag olcsó, könnyen elkészíthető süti. Szeretjük, mert finom, de nem a kedvencünk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése