2013. május 24., péntek

Jeges kocka

Piskóta:
  • 15 tojás fehérje
  • 13 kanál cukor
  • 9 kanál liszt
Krém:
  • 15 tojás sárgája
  • 4 csomag vaniliapuding
  • 14 kanál cukor
  • 1 l tej
  • 1 margarin
  • 4 dl tejszínhab
Csokimáz:
  • 5 kanál cukor
  • 5 kanál kakaó
  • 5 kanál víz
  • 5 dkg vaj

Piskóta: A tojás fehérjét a cukorral nagyon kemény habbá verem, majd a végén lágyan belekeverem a lisztet. A nagy tepsit sütőpapírral kibélelem, s előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöm 190 Celsius fokon.

Krém: A tojás sárgáját, a cukorral, vaniliapudinggal és 2 dl tejjel simára keverem. A közben felmelegített tejbe öntöm, kis szűrőn átszűröm, hogy csomómentes legyen. Folyamatosan kevergetve megfőzöm, vigyázva, nehogy odaégjen! Majd hagyon meghűlni, s a végén keverőtálba visszaöntve a margarinnal jól összedolgozom.
A piskótára kenem egyenletesen.
A tejszínt kemény habbá verem, s a krémre kenem.

Csokimáz: A cukrot, kakaót, vizet összekeverve melegítem, de nem forralom. Ha egy kicsit meghűlt, a vajat belekeverem. Meghűlve, de nem megdermedve (!) a tejszínhabra csurgatom óvatosan, hogy szép, egyenletes legyen. Kenni nagyon nehéz, s nem lesz szép a süti, ezért inkább ügyesen folyassuk.

Tálalása: Hűtőbe téve pár óra múlva felkockázva tálaljuk. Nagyon elegáns, isteni finom krémes süti.

Megjegyzés: Ez is a kedvencem, csak ne lenne ilyen munkaigényes! Eddig ez mindenkinek nagyon ízlett! Ünnepi asztalról sosem hiányozhat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése