2013. június 3., hétfő

Rétes

Kész bolti réteslap

Töltelék:
  • túrós (3 réteshez):  
1/2 kg túró
1 kis pohár tejföl
2 kanál cukor
1 csipet só
1 tojás

  • almás (3 réteshez):
6 közepes alma
zsemlemorzsa
1 kanál cukor

  • meggyes-mákos (3 réteshez):
1 kg magozott meggy
9 kanál darált mák
3 kanál porcukor

Töltelékek előkészítése:
Túrósnál a hozzávalókat összedolgozom, a tojás sárgáját a túróba teszem, a fehérjét kemény habnak felverem, s a végén óvatosan belekeverem.
Almás: lereszelem az almákat, levét kinyomva 1 kanál cukorral (ha kell), vagy fahéjjal ízesítem. A réteslapot kis zsemlemorzsával meghintem, (ez felszívja az esetleges almanedvességet, s nem ázik át olyan könnyen a réteslap,) majd ráteszem jól lecsepegtetve az almareszeléket. (Ha megcukrozom, egy kicsit váni kell, mert levet ereszt!)
Meggyes-mákos: hasonlóan, mint az almásnál, jól kinyomom a meggy levét, megcukrozom, s egy kicsit várok vele. Zsemlemorzsás hintés, meggy, kis cukros-darált mákkal megbolondítom.

A bolti kész réteslapot óvatosan kicsomagolom (hogy ne törjön!), 2 lapot nedves konyharuhára teszek. Olajjal, majd a kívánt töltelékkel megkenem. Konyharuhával feltekerem, kiolajozott tepsibe teszem. Tetejét olajjal vékonyan megkenve mehet a sütőbe.

Sütés: Kb. 15 perc alatt kész is, 180 Celsius fokon sütöm.

Tálalás: Ferdén vágva, porcukorral meghintve tálalom.

Megjegyzés: Nagyon hamar kész, sok variációja létezik, s így mindenki szereti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése