- 6 tojás
- 6 kanál cukor
- 6 kanál liszt
- 1 kanál víz
- 20-25 dkg vaj
- 5 dkg kakaó
- 2 egész tojás
- 1 vaniliás cukor
- 20 dkg porcukor
- 8 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
Piskóta: Tojásokat a cukorral jó habosra felverem. 20-30 percig habverőzöm! A végén óvatosan, de alaposan belekeverem a lisztet. (Vigyázat, ne törjön meg a felvert tojáshab!)
Sütés: Mikor elkezdem a piskótát verni, a sütőt már be is gyújtom, s ebbe az előmelegített sütőbe teszem 180 Celsius fokra pont fél órát sülni. Sütőpapíros tepsibe öntöm lágyan a piskóta masszát, egyenletesen elsimítom a tetejét. A sütőt az első félidőben kinyitni szigorúan tilos, különben "palacsinta" lesz, s nem magas piskóta! Ha kisül, kicsit kinyitom a sütő ajtaját, de a piskótát még bent hagyom, hogy egy kicsit meghűljön. Nem kell megijedni, egy kicsit össze fog esni.
Sütés: Mikor elkezdem a piskótát verni, a sütőt már be is gyújtom, s ebbe az előmelegített sütőbe teszem 180 Celsius fokra pont fél órát sülni. Sütőpapíros tepsibe öntöm lágyan a piskóta masszát, egyenletesen elsimítom a tetejét. A sütőt az első félidőben kinyitni szigorúan tilos, különben "palacsinta" lesz, s nem magas piskóta! Ha kisül, kicsit kinyitom a sütő ajtaját, de a piskótát még bent hagyom, hogy egy kicsit meghűljön. Nem kell megijedni, egy kicsit össze fog esni.
Krém: Amíg sül a piskóta, a krémet el tudom készíteni. Hidegen keverem ki, nem kell főzni!
A vajhoz (ez tényleg vaj, nem margarin!) hozzáadom a porcukrot és a vaniliás cukrot, majd a kakaót és végül a tojásokat nyersen. Simára, krémesre habverővel jó alaposan összekeverem, majd a piskótára rákenem egyenletesen.
Meggyet dobálhatok a krémbe, a pikáns, savanykás íz nagyon illik és kell hozzá! Ez lehet meggy, málna, ribizli, eper. Vagy tálaláskor teszem a tortaszelethez.
Máz: Az étcsokit felolvasztom kis lábosban gyenge tűzön, s a vajat hozzákeverem. Hagyom hűlni, amíg sűrűn folyóssá válik, s rácsurgatom a krémre egyenletesen. Vigyázat! Ne legyen meleg a máz, mert megolvasztja a vajas csokikrémet, s lefolyik! (Máz nélkül is nagyon finom!)
Megjegyzés: Igazi, minőségi csokitorta ez! Nagyon szeretem! Meghűtve szebben lehet szeletelni. Láttam már, mikor közepes pogácsaszaggatóval kerek hengerként tálalták (nem túl gazdaságos!). Úgy az igazi, mikor háromszögre vágjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése